Kuchnia

Wiosenne Muffinki

Wiosenne Muffinki

Wiosna w moim domu powoli zaczyna gościć :) Cieszę się, że w końcu w Krakowie zawitała piękna, słoneczna pogoda, a ja podchodzę do życia z większą energią :) Ostatnio zrobiłam porządek na moim ogrodzie, przesadziłam storczyki i posprzątałam w szafie ;) Jestem z siebie taka dumna, że w końcu po posprzątaniu denerwujących mnie rzeczy mogę skupić się na wypiekach z fantazją :) Dzisiaj przychodzę więc do Was z artykułem na temat wypieków w wiosennych kolorach :) Mam nadzieję, że Wam się spodobają i z chęcią same upieczecie te pyszne babeczki ;)

Babeczki, które upiekłam tym razem to babeczki z kawałkami czekolady w środku :) Jak zwykle skorzystałam z mojego ulubionego przepisu i babeczki urosły jak szalone.

Wiosenne Muffinki

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 3/4 szklanki cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1/2 szklanki mleka
– groszki czekoladowe
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wiosenne MuffinkiNa początku jak zawsze ubiłam jajka wraz z szczyptą soli. Następnie dodałam mąkę na przemian z mlekiem i olejem, cały czas mieszając ciasto mikserem. Na sam koniec dosypałam proszku do pieczenia, sody i oczywiście groszki czekoladowe. Ciasto przełożyłam do kolorowych papilotek. Babeczki piekłam przez około 40 minut w 180 stopniach ;) Kiedy babeczki wystygły, ubiłam śmietanę z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem ;) Dodałam kolorowych barwników i udekorowałam babeczki.

Ps. Polecam wstawić je conajmniej na 2 godziny do lodówki aby śmietana stężała, wtedy nie rozpłyną się Wam na paterze :)

Wiosenne Muffinki

Jakie ciasta i ciasteczka wy pieczecie wiosną?
Jestem ciekawa Waszych ulubionych przepisów :)

Fotografie – Aleksandra Szczepańska